Kesäkirje 2024

Hyvä Pro Sophien jäsen,
Kesä tupsahti pitkän talven jälkeen oikein ryminällä ja luonto on täydessä kukoistuksessa. Lämpö ja aurinko hivelevät mieltä ja kangistuneita niveliä – kaupungilla näkee hymyileviä kasvoja!

Vuosikokous toteutui maaliskuussa ja yhdistyksen hallituksen jäsenet Anna-Kaisa, Helena, Piia, Pirjo ja Topi ovat työskennelleet sitoutuneesti toimintasuunnitelman mukaan. Oppilaat ovat pääseet kevätretkelleen yhdistyksen tuella. Kevätjuhlapäivänä oli ilo jakaa koululla kymmenen stipendiä ja lukukummimme Pirjo-Riitta, Nanny ja Riitta ovat säännöllisesti käyneet koululla lukemassa ja luetuttamassa peruskoululaisia. Suomen sairaalakoulujen henkilökunnalle ja jäsenillemme oli tarjolla maalis-huhtikuussa YouTube video, jossa oli Riikka Seppälän luento Samaan suuntaan – kodin ja koulun arvostava yhteistyö ja lasta suojaava liittouma sekä Petteri Järvisen luento Mitä jokaisen aikuisen tulee ymmärtää omasta ja lasten
tietoturvallisuudesta?

Pro Sophie on saanut opetus- ja kulttuuriministeriöltä lausuntopyynnön luonnoksesta, joka koskee hallituksen esitystä eduskunnalle perusopetuslain muuttamiseksi. Hallituksen esitysluonnoksessa on nostettu esille myös sairaalaopetuksen konsultatiivinen työ. Sairaalakoulun antama osasto- ja avohoidollinen opetus on todettu riittämättömäksi, koska lasten ja nuorten ahoinvointi on lisääntynyt, ja pitkien välimatkojen takia kaikilla lapsilla ei ole mahdollisuutta osallistua sairaalaopetusyksikön opetukseen. Sairaalaopetuksen konsultatiiviset erityisopettajat voivat jalkautua oppilaan omaan kouluun ja suunnitella sekä toteuttaa oppimisen tukea yhteistyössä
huoltajien, oman koulun opettajien ja oppilashuollon kanssa.

Monet sairaalakoulut ovat toteuttaneet jo vuosia oman toimensa ohella myös konsultatiivista työtä. Opetus- ja kulttuuriministeriö koki sairaalaopetuksen konsultatiivisen palvelun toteuttamisen ja kehittämisen merkitykselliseksi myöntämällä hankerahaa 23 sairaalaopetusyksikölle vuosille 2021–2023. Työn tavoitteeksi ministeriö asetti lähikoulujen osaamisen vahvistamisen, ennaltaehkäisevän ja varhaisen tuen juurruttamisen koulujen toimintakulttuuriin sekä vahvaa tukea tarvitsevien oppilaiden monialaisen työn rakenteiden vahvistamisen.

Hankkeen tulokset ovat erinomaiset, joten nyt toiminta halutaan saada lakisääteiseksi. Pro Sophie tukee tätä tasa-arvoa, oikeudenmukaisuutta, oppimisoikeutta ja syrjäytymistä ehkäisevää lakiuudistusta. Myös koulujen henkilökunta on todennut yhteistyön sairaalaopetuksen erityisopettajan kanssa merkittäväksi tueksi työlleen. Yhdistyksen hallitus jättää aiheesta lausunnon tukien sairaalaopetuksen konsultatiivisen opetuksen määrittämistä lakiin.

Toinen iso hanke yhdistyksellämme on pedagoginen, virtuaalinen oppimisalusta Sophie Mannerheimin koululle. Oppilaat voivat työskennellä opettajansa kanssa yhteisöllisesti pienryhmissä tai suuremmalla porukalla, kun lattiaan voidaan heijastaa vaikkapa maailmankartta, yksittäisen maan kartta tai kuva avaruudesta ja planeetoista. Tällainen laite on hintava, joten olemme päättäneet kerätä rauhassa lisävaroja, että saamme varmasti hyvän tuotteen. Virtuaalilattiaan on saatu lahjoituksia jo yli tuhat euroa, mutta seitsemääntuhanteen on vielä matkaa. Ehkäpä Sinulla tai jollakin läheiselläsi on tulossa merkkipäivä ja koette, että kaikkea on jo riittävästi. Silloin voi ehdottaa muistamiseksi lahjoitusta hyväntekeväisyyteen – vaikkapa Pro Sophien tilille FI24 3131 1001 0672 59 viestillä ”Lahjoitus oppimisalustaan” Lisätietoa digipedagogiikasta ja oppisteknologiasta löytyy esimerkiksi sivuilta https://eduideas.fi

Perinteinen Teatteri Avoimet Ovet -tapahtumamme jäsenille, jäsenten ystäville ja sairaalaopetusväelle toteutuu 22.10.2024 klo 17.30. Aiheenamme on TOIVO, jota tarvitsemme tässä monella tavalla kiireisessä ja levottomassa ajassa. Laita päivämäärä jo muistiin – lisätietoa tulee syksyllä. Tavataan siellä.

Iso kiitos, että olet Pro Sophien jäsen. Jäsenmaksutuotoilla olemme voineet toteuttaa monia sairaalakoulujen tärkeitä tarpeita ja toiveita, joihin valtionavut eivät millään riitä. Toivotan Sinulle ja läheisillesi oikein hyvää kesäaikaa Desmond Tutun sanoin:

”Toivo on kyky nähdä, että on olemassa myös valoa huolimatta kaikesta
pimeydestä.”
Lämpimin terveisin Sirpa


Kuvat: Pirjo-Riitta Antvuori

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *