Joulukirje 2022

Hyvät Pro Sophien jäsenet,

Yhdistyksen kymmenes toimintavuosi on lopuillaan ja saimme kahden vuoden kokoontumistauon jälkeen tavata toisiamme teatteri Avoimissa Ovissa marraskuussa. Kymmenen vuotta Pro Sophien puheenjohtajan tehtävää suurella sydämellä ja ahkeruudella hoitanut Pirjo-Riitta Antvuori kukitettiin kiitoksin Pro Sophien kunniapuheenjohtajaksi.

Saimme nauttia kirjailija Sirpa Kähkösen, sellotaiteilija Helena Plathánin ja muusikko, lauluntekijä J. Karjalaisen yhdistykselle lahjoittamistaan koskettavista ja mieleenpainuvista esityksistä. Tilaisuuttamme luotsasi ja Karjalaista haastatteli yhdistyksen hallituksen jäsen Anna-Kaisa Kolu.

Suomessa on 25 sairaalaopetusyksikköä, joissa työskentelee yhteensä 375 henkilöä eli rehtoreita, erityisopettajia ja koulunkäyntiavustajia. Erityissairaanhoidossa on peruskouluikäisiä potilaita keskimäärin 4000 vuodessa. Opettajan työ on todella moniammatillista työskentelyä sairaalan henkilöstön, oppilaan oman koulun, huoltajien ja kunnan opetustoimen kanssa. Sairaalaopetus on marginaalitoimintaa, jonka erityistarpeet vaativat puolestapuhujia. Kuusi innokasta perustajajäsentä laati syntysanat yhdistyksellemme kokouksessa 7.11.2012 – nyt meitä on 136. Jos Sinä tiedät ihmisiä, jotka innostuvat toiminnastamme, kutsu heidät mukaan jäseneksemme. Jos tiedät, että joku tuttavasi miettii lahjoituskohdetta, yhdistyksemme lupaa käyttää summan vastuullisesti ja lyhentämättömänä sairaalaopetustoiminnan ”täsmätarpeisiin”, joihin ei löydy varoja valtionavusta tai kunnan opetustoimen määrärahoista.

Sophie Mannerheimin koulun pitkäaikainen rehtori ja yhdistyksen yhteistyökumppani Marja-Liisa Autio siirtyi eläkkeelle marraskuussa ja meillä oli ilo toivottaa juhlassamme hänet tervetulleeksi yhdistyksemme uudeksi jäseneksi. Koulun rehtoriksi on valittu 1.1.2023 lukien erityis- ja sairaalaopetuksen moniosaaja Anna-Kaisa Lindquist. Lämpimät onnittelut sekä voimia ja iloa vaativaan tehtävään.

Juhlassamme Sophie Mannerheimin koulun va. rehtori Pia Paakkari ja vs. apulaisrehtori Riikka Vuorenmaa kertoivat sairaalakoulun erityisestä arjesta monine arkipäivän sattumuksineen. Heidän puheestaan saimme kuvan, että erityissairaanhoidossa olevien oppilaiden opetuksessa tarvitaan erityisherkkyyttä, laaja-alaista pedagogista osaamista sekä spesiaalitietoa sairauden vaikutuksesta oppimiseen ja vuorovaikutukseen. Näimme kuvia koulun ja yhdistyksemme yhteistyöstä vuosien varrella sekä koskettavan filmin erään oppilaan toipumisesta vakavasta sairaudesta. Tämä nuori tyttö kehotti meitä loppusanoissaan muistamaan toivon ja toiveikkuuden. Siinä on läksyä meille kaikille tässä ajassa.

Yhdistys on tukenut kuluvana vuonna oppilaiden pajapäiviä, retkiä ja stipenditoimintaa. Olemme suunnanneet merkittävän avustuksen koulun taide-, taito- ja kirjahankintoihin. Yhdistyksen ja koulun yhteinen lukukummihanke käynnistyi ja ensimmäiset Pro Sophien lukukummit ovat Pirjo-Riitta Antvuori, Nanny Granfelt ja Riitta Keino.

Koulun henkilöstölle olemme myöntäneet avustuksia koulutuksiin sekä mahdollisuuteen osallistua valtakunnallisille sairaalaopetuspäiville. Vuonna 2023 on jo suunnitelmissamme koulutusvideoita, joihin saamme asiantuntijaluennot intuitiotutkijalta, taiteen tohtori Asta Raamilta ja sisututkijalta, tekniikan tohtori Elisabeth Lahdelta. Nämä asiantuntijaluennot välittyvät Suomen kaikkiin 25 sairaalaopetusyksikköön sekä yhdistyksemme jäsenille tietokirjailija ja tietoturvaosaaja Petteri Järvisen avulla.

Kiitos tästä vuodesta, hyvä Pro Sophien jäsen ja toivoa vuodelle 2023. Tutkimuksissa todetaan, että ihmiset, jotka käyttävä aikaansa hyväntekeväisyystoimintaan, kokevat elämänsä merkitykselliseksi ja onnelliseksi.

Lämpimin terveisin Sirpa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *